top of page
Droppar_gron_1_edited.png

Sök på Vacker Mat På Fat

12 objekt hittat för ""

  • Skapa vackra "flarn" i olika färger och smaker till julens middagar

    Enkelt och dekorativt! Blanda noggrant 3/4 dl vatten, 2 msk olja och 1 dryg msk mjöl. Häll en sked smet i en torr/lätt oljad och medelvarm stekpanna. Låt smeten bubbla ganska länge tills bubblorna bildats. För mer info, läs i boken. Blanda också gärna i egna smaker och ev. karamellfärg. Vackert att dekorera både varmrätt (rödbeta, lök, wasabi...) och dessert (vanilj, kaffe, hallon...).

  • Vacker Mat På Fat - "Best in the World"

    Vacker Mat På Fat vann "Best In the World" på Gourmand Awards prisutdelning, November, 2023. Under nära 30 års tid har World Gourmand Awards delat ut priser inom olika kategorier till världens bästa nyutkomna böcker inom mat- och vin. I år bedömdes ett stort antal böcker från över 200 länder och Vacker Mat På Fat, som representerade Sverige inom 2 kategorier, vann utmärkelsen inom bägge sina kategorier: "Design & Art Work" och Innovation & Creativity".

  • Skapa enkelt en snygg "swoosh"!

    Att skapa ett sånt här typiskt restaurang upplägg är enklare än du tror. Lägg en klick sås, dra ut den med baksidan av en sked. Droppa (med pipett eller plastflaska) sås i anslutning till din swoosh eller välj en avvikande färg och droppa i skåran för att uppnå en fin, konstnärlig effekt. Se videon nedan:

  • Påsk Glass

    Servera din glass med en vackert påskgul sås! - Såsen är en mango puré och kaviar/pärlor är också skapade av mango (se recept i boken). Dra med baksidan av en sked genom såsen för att skapa en "swosh". - Glassen ligger på kaksmulor. Både för att det är gott med lite "Crunch" men också för att det döljer om glassen hunnit smälta lite före serveringen. - Glassen har jag frusit i en silikonform som är helt rund. Finns hos Silikomart (se "Verktyg").

  • Hjärtlig Risotto

    Denna kärleksfulla Risotto kan serveras både vegetarisk och glutenfri. tillsammans med en Ratatouille. För att skapa detta upplägg behöver du: Paprika, zucchini, några ärtor, en form för hjärtat (jag använde en kakform i metall), ev. några klädnypor, agar agar, en pipett eller droppflaska med liten pip, en mixer och gärna lite mörkröd juice (jag tog ett par matskedar rödbetsjuice) för att fördjupa pärlornas röda färg. 1. Skär en paprika i tunna filéer, dvs skär bort det vita inuti paprikan plus lite till så att du får böjbara skivor (se boken Vacker Mat På Fat). Skär sedan skivorna i ca 1 cm breda längder. Spara det "spill" som uppstår. 2. Skär en zucchini längsgående i tunna skivor (det blir bäst med en mandolin). Skär sedan i längder med samma bredd som paprikan. (På bilden till vänster har jag även gjort ett hjärta med enbart zucchini.) 3. Olja insidan av din form och placera på smord ugnsplåt. 4. Lägg i grönsakslängderna växelvis rött och grönt. (Du kan naturligtvis lägga till lök och andra rotfrukter/grönsaker också) Börja i toppen av hjärtat och låt några sluta i spetsen (för att få en bra spets) men de flesta längderna kan fortsätta en bit förbi upp på andra sidan (se foton). Allt för att få ett välformat hjärta. Jag använder klädnypor för att hålla ihop delarna i början, efter flera lager håller delarna sig bättre på egen hand och klädnyporna behövs inte längre. 5. Pensla med olja, salta och krydda enligt smak och rosta i ugn ca 215C tills hjärtat fått fin färg (tar ca 25 min). 6. Kör överblivna paprikabitar i en mixer. Sila. Tillsätt ev. något som gör den röda färgen djupare (t.ex. några matskedar rödbetsjuice). Med hjälp av Agar-Agar tillverka pärlorna (se boken). 7. Laga en risotto du tycker om (mycket parmesan i är gott). 8. Lägg upp risotton på tallrikar. Dekorera med paprika pärlor och ärtor. 9. Sätt en bred spatel eller t.ex. osthyvel under hjärtat innan du tar bort formen. Med vass kniv, se till att kanterna släppt från formen och lyft sedan bort formen. Lägg hjärtat ovanpå risotton. Den går att trycka till hjärtat lite om hjärtformen behöver förstärkas. Klart att servera!

  • Burrata tårta för Alla Hjärtans Dag

    En kärleksfull överraskning på Alla Hjärtans Dag. Allt är inte vad det ser ut att vara. Ingredienserna är samma som i en typisk förrätt men uppläggningen helt annorlunda... Du behöver: 1 Burrata (eller Mozzarella/Stracciatella) Jordgubbar 1/2 rödlök Avokado Salt/Peppar Krämig balsamvinäger 1. Mixa Burrata (eller Mozzarella - inte lika krämigt dock) tills slät, gräddliknande konsistens. Om den är för lös så tillsätt (under mixning) lite Xantham gummi (används i glutenfri matlagning som konsistensgivare och finns i bakavdelningen i de flesta mataffärer). Har du tillgång till "Stracciatella"-ost så är det allra bästa alternativet! 2. Hacka jordgubbar 3. Finhacka rödlök 4. Skär avokadon i bitar 5. Blanda 2,3,4 och krydda samt tillsätt 1-2 tsk balsamvinäger 6. Tryck blandningen (5) i rund ringform. 7. Lägg ostmixen i en spritspåse med mellanstort munstycke. 8. Ta försiktigt bort ringen från blandningen och spritsa ostmixen runt tårtan. Börja längst ner på kanterna och spritsa runt tills väggarna och hela överdelen är täckt. 9. Platta försiktigt ut osten så att den blir slät. Bästa resultat ger en silikonspatel. 10. Ringla ett hjärta av balsamvinäger ovanpå. Jag lovar att det blir lika gott som vackert. Om du inte äter jordgubbar kan du istället ta körsbärstomater skurna i bitar. Runt om Burrata Tårtan har jag satt en upp-och-nervänd skål och strött ätligt guldpulver. Därefter tog jag bort skålen och prydde tallriken med några vackra (ätliga) blomblad.

  • Servera en spektakulär nyårsrätt i år!

    En Gazpacho och två Gin&Tonics, tack! Överraska dina gäster med små bollar fyllda med valfri dryck eller soppa. De små bollarna ätes hela och "poppar" först i munnen där den härliga smaken kommer fram. Tekniken heter "Reverse spherification" men låt inte det avskräcka - tillagningsmetoden är egentligen ganska enkel! Ett roligt och annorlunda sätt att servera din förrätt på! Tekniken "Reverse spherification" tillhör gruppen "Molekylär matlagning" och används ofta på gourmet restauranger. Den ger en spektakulär upplevelse av din mat och är inte särskilt svår att åstadkomma. Det krävs några speciella ingredienser som går att hitta hos olika svenska leverantörer av molekylära ingredienser, bl.a. on-line hos KitchenLab. Jag använder märket "Special Ingredients". Grundförutsättningar: Reverse spherification är en reaktion mellan kalcium och gelé. En tunn hinna bildas på de ställen där de två möts och skapar en "ballong" runt innanmätet. Därför måste din soppa/dryck innehålla kalcium och sedan doppas i ett bad med gelé-ämne. Om din vätska inte naturligen innehåller kalcium så måste du tillsätta detta. Eftersom en vätska är rinnande så måste den frysas i små formar innan de sänks ner i gelé-badet. Därefter plockas de upp med en liten hålslev och sköljs av i ett bad med endast rent vatten. Ju längre tid vätske-bollen är i gelé-badet desto tjockare blir det ballongliknande skalet. OBS! Sträva efter ett så tunt skal som möjligt!! Ingredienser: Sodium Alginate (Tillverkare: Special Ingredients) 5 g i 1 liter vatten (ca 0,5%) Calcium Lactate (Tillverkare: Special Ingredients) 6 g i a) eller b) a) 2 dl tonic, 2 msk gin, 6 g Calcium Lactate. b) 2 dl färdig gazpacho, 6 g Calcium Lactate Redskap:: Stavmixer 3 små djupa skålar och 1 låg, vid form (en gratängform går bra). Form (halv-sphere) att frysa små vätskebollar i (storlek som isbitar). Finns hos bl.a. KitchenLab. Liten slev med små hål i botten (liten hålslev). Finns hos bl.a. KitchenLab. Mikrovåg som klarar att mäta vikter på 1/2 gram. Teknik: Laga bollarna under dagen samma dag som du tänker servera dem och förvara i kylskåp. Det går även att förbereda vätskebollarna t.o.m. steg 2) och sedan lämna dom i frysen tills det är dags att göra klart dom. I videon nedan visar jag 1) Hur du förbereder gelé-badet med Sodium Alginate. Tillsätt pulvret i 1/2 liter vatten. Mixa väl. Tillsätt resterande 1/2 liter vatten. Blanda. Häll i låg, vid form och låt vila i kylskåp i ca 8 timmar så ev. bubblor försvinner. Eftersom kranvattnets kalcium reagerar och bildar gelé när det kommer i kontakt med Sodium Alginate så kan det blandade gelé-badet inte stå i kylen alltför länge (alltså inte över ca 24 timmar eftersom det blir tjockare och tjockare allt eftersom). 2) Mät upp din vätska (a eller b), mixa väl (om du använder kolsyrad vätska så måste de flesta bubblorna vispas bort), häll i stadig (som går att flytta på) form. Tänk på att inte fylla upp till kanten eftersom den då kan vara svår att placera i frysen utan att spilla. Frys. Gör inte ev. andra alkoholhaltiga mixer för starka eftersom de då inte går att frysa. 3) Lägg i en boll i taget i Alginate-badet. Om du lägger i flera samtidigt så får de inte röra vid varandra. Lämna i badet ca 4 minuter medan du försiktigt rör runt i badet. Testa gärna med kortare tider. Ju kortare tid desto tunnare gelé-hinna runt bollen!! 4) Skölj bollen väl i badet med rent vatten. 5) Lägg på sked och låt innehållet i bollen tina helt i kylskåp. Hur länge bollen håller sig rund och inte tappar ut vätska beror på hur tjock hinnan är. Bollen kommer att sakta "läcka" lite varför det är bäst att servera den inom ett par timmar.

  • Juligt upplägg av soppa

    Kring jul är det roligt att sätta en "julig" prägel på maten. En enfärgad soppa blir finare med färg och till jul använder jag ett "julgrans-tema". Denna potatissoppa fick färg av tre puréer/såser: Puré på gula grönsaker, ärtpuré och sriracha/röd paprika-sås. Med en kniv drar du strecken genom såserna. Det kan gärna vara lite slarvigt/lekfullt - behöver inte vara perfekt. Därefter använde jag bladgrönt och några srirachapärlor (se tidigare blogginlägg). Srirachan blandade jag med röd paprikapuré så att potatissoppan fick lite sting men ändå inte blev för stark. För ytterligare beskrivning, se nedan video:

  • Risotto roliga upplägg

    Man kan lägga upp Risotto på många roliga sätt. Förbered tallriken genom att använda en "sauce wedge" (se Verktyg), droppa därefter lite sås med avvikande färg mellan ränderna eller på sidan om. Den gula såsen är en fruktig mango-röra och den röda är en rödbets/parmesan-röra. Med två skedar skapas några queneller (se boken). Här har jag lagat en kryddstark ärtpuré eftersom jag har ärtor i min risotto. Det är gott att förstärka huvudrättens ingredienser med matchande tillbehör. Med hjälp av en grönsakssvarv (se Verktyg) skär du zucchini-girlanger och rostar dessa i små högar i ugnen. En hög per person. Slutligen, med hjälp av en rostfri ring, skapa en "risotto-puck" med lite höjd. Garnera därefter pucken med de rostade zucchini-girlangerna.

  • Olika grönsakshyvlar

    Det finns många sätt att skära grönsaker på. Ett enkelt sätt är att använda någon av de grönsakshyvlar som finns på marknaden. Här har jag använt 2 varianter. En skapar långa "spagetti"-trådar av frukt och grönsaker. Zucchinispagetti används med fördel istället för vanlig spagetti. Kan sauteras lite lätt med rosmarin eller annan krydda. Äppelspagettin är fin att dekorera en äppelpaj med. Potatisspagettin blir ett gott tillbehör till maten när det steks. Morotsspagetti kan ätas rå eller sauteras. För en vacker färgkombo servera ihop med zucchinispagetti. Det andra verktyget skapar "girlanger". Persimongirlanger (sharon-girlanger) är vackra och goda med lite smält camembert ringlad över. Äpplegirlanger är fina i fruktsalladen eller serverade ovanpå en bit fläskkött.

  • Heta Sriracha (Chilisås) pärlor/kaviar

    Sriracha Chilisås har varit uppe till diskussion de senaste åren. Vissa märken togs bort ur handeln eftersom de innehöll ett farligt ämne. Nu finns säkra såser att tillgå och vi kan skapa härligt starka tillbehör till maten. På bilden ligger pärlorna på en svampröra ovanpå ris. Tallriken dekoreras även med några färgstarka (ätliga) blomblad. Tekniken för att tillverka dessa pärlor finner du i boken. Dessa pärlor blir små heta, vackra chilipärlor som ger krydda och färg till vilken rätt som helst. Tänk bara på att de inte kan värmas upp igen för att det då finns risk för att de smälter. Ingredienser: 1/2 dl Sriracha Chilisås 1/2 dl vatten 1/2 tsk agar agar (lite drygt)

  • Sätt lite färg på din Chokladdessert

    Choklad kan se lite tråkig ut på tallriken. Ett enkelt sätt att jazza upp presentationen är att strö fryst hallonpulver i något dekorativt mönster på tallriken. Kanske så här? Hallonpulver passar de flesta chokladrätter, smakar gott och lite sött men inte överväldigande. Dessutom är pulvret enkelt att ha till hands i skafferiet. Sätt en träkloss (eller något annat som är enkelt att lyfta bort efteråt) på tallriken. Häll hallonpulver i en vanlig te-sil och sila över lite grand på tallriken. Ta bort klossen och lägg dit din chokladdessert på den tomma ytan.

bottom of page